Wayne Shorter

Wayne Shorter2 Wayne Shorter3 Wayne Shorter1

Wayne Shorter (Newark, 25 augustus 1933) is een Amerikaans jazz-saxofonist en -componist.

Shorter speelde aanvankelijk bij Horace Silver en Maynard Ferguson, alvorens hij vanaf 1959 tot Art Blakey’s Jazz Messengers toetrad. Van 1964 tot 1969 maakte hij – naast Herbie Hancock, Ron Carter en Tony Williams – deel uit van het kwintet van Miles Davis.

Met toetsenist Joe Zawinul, die hij bij Davis had leren kennen, en de Tsjec hische bassist Miroslav Vitouš richtte hij in 1970 de legendarische jazzrockgroep Weather Report op. Tot 1968 had Shorter uitsluitend tenorsaxofoon gespeeld, maar aan het einde van zijn betrekking bij Davis en in de eerste jaren van Weather Report schakelde hij over op sopraansaxofoon en Lyricon.

Na het uiteenvallen van Weather Report in 1985 begon Shorter een solocarrière. Hij begeleidde Carlos Santana en de Rolling Stones tijdens tournees en speelde op verschillende albums van Joni Mitchell mee. Sinds enige jaren leidt hij een hogelijk gewaardeerd kwartet met pianist Danilo Perez, bassist John Patitucci en drummer Brian Blade; waarmee hij de albums Footprints Live en Beyond the Sound Barrieropnam.

Op 21 juni 2007 werd Shorter in Amsterdam de Concertgebouw Jazz Award 2007 uitgereikt door Simon Reinink, directeur van het Concertgebouw.